Från husdröm till mardröm med A-hus
Min MS-sjuka sambo och jag såg fram emot problemfria år med ett nytt hus från A-hus Stockholm. Istället ser vi, 4 år efter inflyttning, inte något slut på mardrömmen. Vårt nybyggda hus restes utan sylltätning. Dom åtgärder man vidtog visade sig senare vara fullständigt verkningslösa.
För att få innertaket i samma riktning som parketten, tvingades vi att betala 20000 kr efter att det hade installerats vinkelrätt mot parketten utan att man överhuvudtaget hade diskutera detta med oss. Vi blev senare lovade återbetalning, eftersom man erkände att man hade agerat fel – Nu har man ändrat sig.
Efter att vi under två månader efter inflyttning hade klagat på drag i huset kunde vi, efter att själva ha tvingats bekosta en värmekameraundersökning, visa att huset verkligen läckte både här och där. På A-hus ansåg man ändå att några åtgärder inte var nödvändiga, p g a ”bra värden” på utförd täthetsprovning - värden som senare visade sig ha uppmätts med en ej godkänd metod. Vi blev senare lovade betalning för detta - Nu har man ändrat sig.
2.5 år senare, efter att även en andra utredning hade konstaterat kalldrag utspritt över hela huset och dessutom stående vatten under parketten gick A-hus med på att åtgärda byggfel. Nu skulle man gå till botten med alla problem. Liggande panel skulle demonteras; syllen kunde tätas utifrån och innerväggar och tak skulle rivas, så att tätskikt kunde undersökas och åtgärdas. Därefter skulle allt återställas. Hål upptäcktes och åtgärdades i tätskiktet både på vinden och i väggar. Dessutom upptäcktes brister i husets isolering. Skulle A-hus äntligen ta sitt ansvar? -knappast, Efter några månader avbröts allt arbete p g a att A-hus ansåg att kostnaderna för åtgärderna hade blivit för höga, vilket dom givetvis blir när man fortsätter att slarva och fuska.
På den liggande panelen, demonterade foder och knutbrädor har man fogat spikhuvudena med byggfog istället för att måla om dessa brädor, vilket vi har krävt. Parketten är skadad i 5 rum p g a att målare har släpat tunga möbler på parketten, istället för att, enligt skriftligt avtal, anlita flyttfirma. Ytan på ett skoskåp följde med maskeringstejp eftar att man målat väggen runt skåpet istället för att flytta på det. Efter att ha gått till ARN fick vi kompensation för detta. Liggande panel mot mark på garaget är lämnade trärena, efter att A-hus hantverkare hade demonterat, smalnat av och återmonterat brädorna utan att behandla långsidan på panelen. Dessa brädor ville man sedan måla, mitt i vintern, ”så fort det blir plusgrader”, medan vi givetvis krävde att dessa brädor skulle bytas ut och målas först när vädret tillät. Nu, ett år senare, har fortfarande ingenting hänt-och snart är det återigen för sent att måla utomhus. Efterfrågad, tidigare utlovad fotodokumentation på utförda åtgärder påstår man nu att vi redan har fått - utan att vi fått ett enda foto.
För att några arbeten överhuvudtaget skulle fortsätta efter stoppet blev vi tvungna att gå med på att genomföra slutbesiktning. Tyvärr fick vi en besiktningsman som ansåg att ”vi skulle vara tacksamma för allt som A-hus hade gjort för oss”. Ni kanske förstår vilken nivå den ”opartiska” besiktningen höll. Inga trärena ytor på panel finns med i protokollet; den skadade parketten benämns som skada ENBART i vardagsrum, vilket bör kompenseras med, hör och häpna, 5000 kr. Minimala torrsprickor nämns som en brist, samtidigt som betydligt bredare sprickor inte nämns alls. osv. osv. Till saken hör att även entreprenörsledaren är besiktningsman.
Vi har tidigare klagat på att en galleröppning i fläktkåpan gör att man ser in i fuktspärren mot vinden. Nu har JAG upptäckt att kåpan är monterad UPPOCHNED. Rätt monterad är gallret täckt av nedre kåpdelen. Enligt A-hus behöver man inte åtgärda detta uppenbara fel eftersom det ”inte medför någon teknisk nackdel”. Jag vågar knappt tänka på vad mer som har installerats uppochned eller bakochfram eller..
A-hus vägrar att utvärdera utförda arbeten utan nöjer sig återigen med bra värden på tätheten (men täthet och isolering är, som bekant, olika saker), trots att vi fortsatt klagar på drag. Vi har nu därför återigen SJÄLVA bekostat en ny värmekameraundersökning (eftersom A-hus vägrar) som visar på fortsatta isolationsbrister på bl a oventilerade vinden och runt bastufönster.
Efter 5 kontaktpersoner på A-hus ser vi ett mönster av slarv, okunskap och nonchalans, snarare än olyckliga omständigheter, som man själva skyller på.
Tro det eller ej men här har jag bara skrapat på ytan. Hemsida med HELA historiken är på G.
Fler anmälningar till ARN är också inlämnade.
Skulle du köpa ett hus av några som behandlar sina kunder på detta sätt? Vi kommer förmodligen att ångra att vi gjorde det så länge vi lever.